بررسی پرایمینگ اسید سالیسیلیک روی رفتار جوانه زنی دو رقم کینوا تحت تأثیر تنش شوری
کد مقاله : 1227-2ICH (R1)
نویسندگان:
راضیه کرمی *1، فاطمه ابراهیمی2، حمید رضا بلوچی3، محمد جواد بابائی زارچ4
1گروه زراعت و اصلاح نباتات- دانشکده کشاورزی - دانشگاه یاسوج- یاسوج ایران
2دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج. یاسوج، ایران.
3دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران.
4دانشجوی دکتری گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران؛
چکیده مقاله:
به منظور بررسی تأثیر پرایمینگ بذر روی خصوصیات جوانه زنی دو رقم کینوا تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی یاسوج سال 1397 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل دو رقم کینوا (Titicaca و Giza 1)، سه غلظت پرایمینگ بذرهای با اسید سالیسیلیک (صفر، 5/0 و 1 میلی مولار) و چهار سطح تنش شوری (صفر، 150، 300 و 450 میلی مولار NaCl) بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر تنش شوری، پرایمینگ اسید سالیسلیک، رقم کینوا و کلیه اثرات دوگانه و سه گانه بین تیمارهای آزمایش روی درصد و سرعت جوانه زنی معنی داری بود (P<0.01). نتایج نشان داد که تا شوری 150 میلی مولار NaCl کاهش معنی داری در جوانه زنی هر دو رقم کینوا مشاهده نشد، اما برای رقم G جوانه زنی بذور در تمام سطوح پرامینگ اسید سالیسیلیک در شوری 450 میلی مولار NaCl به صفر رسید. پرایمینگ بذور با غلظت 5/0 میلی مولار اسید سالیسلیک در شوری 450 میلی مولار NaCl باعث 60 درصد جوانه زنی در رقم T شد. به طور کلی نتایج نشان داد که سرعت و درصد جوانه زنی بذور پرایم شده ارقام T و G کینوا با غلظت 5/0 میلی مولار اسید سالیسیلیک نسبت به دیگر سطوح پرایمینگ در شوری پایین بهتر از سطوح شوری بالا خصوصیات جوانه زنی را بهبود می دهد.
کلیدواژه ها:
پرایمینگ، درصد جوانه‌زنی، شوری، کینوا.
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است