بررسی تاثیر سطوح شوری بر برخی شاخصهای جوانهزنی ارقام کینوا با استفاده از بهترین مدل رگرسیونی |
کد مقاله : 1211-2ICH (R1) |
نویسندگان: |
سیدعبدالرضا کاظمینی *1، فاطمه السادات قابوس2، آناهیتا کاظمی3، زهرا بهشت آیین4 1بخش تولید و ژنتیک گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز 21- دانشجوی دکتری بخش تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز 3دانشجوی کارشناسی ارشد بخش تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز 4دانشجوی سابق کارشناسی ارشد بخش تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز |
چکیده مقاله: |
به منظور ارزیابی اثر شوری بر برخی خصوصیات جوانهزنی سه رقم کینوا، آزمایشی با بهرهگیری از تیمارهای سطوح شوری (صفر، 8، 12، 16، 20، 24 و 28 دسیزیمنس بر متر) و ارقام کینوا (ساجاما، تیتیکاکا وNSRC-Q1) در آزمایشگاه فیزیولوژی بخش تولید و ژنتیک گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز انجام شد. پارامترهای درصد جوانهزنی و سرعت جوانهزنی محاسبه شدند. اثر شوری و برهمکنش آن با رقم بر درصد جوانهزنی معنیدار نبود؛ اما به منظور ارزیابی دقت مدل جهت تفسیر معنیداری برهکنش شوری و رقم بر کاهش سرعت جوانهزنی از پارامترهای آماری RMSE، CCC و ضرایب R2، a و b استفاده گردید. در این مقایسه نهایتا مدل رگرسیون خطی با بیشترین ضرایب تبیین (R2)، (93/0)، (90/0) و (89/0) به ترتیب در ارقام ساجاما، تیتیکاکا و NSRC-Q1 انتخاب گردید که بیشتر از سایر مدلهای رگرسیونی بود. بر اساس این رگرسیون، رقم NSRC-Q1 با 83/47 درصد کاهش از تیمار شاهد (آب مقطر) تا شوری 28 دسیزیمنس بر متر، کمترین میزان کاهش سرعت جوانهزنی را داشت. از طرفی اثر اصلی رقم بر درصد جوانهزنی معنیدار شد و میزان آن در ارقام ساجاما (75/99 درصد) و تیتیکاکا (64/96 درصد) بطور معنیداری بیشتر از رقم NSRC-Q1 بود. در این پژوهش ارقام ساجاما و تیتیکاکا دارای بیشترین درصد جوانهزنی و رقم NSRC-Q1 دارای کمترین کاهش سرعت جوانهزنی در اثر افزایش سطح شوری بودند. |
کلیدواژه ها: |
درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، هالوفیت. |
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است |