آب و خاک شور منابعی بالقوه با ارزش در تولید ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
کد مقاله : 1070-2ICH (R1)
نویسندگان:
محمود قانعی تهرانی *1، سید محمد وحید فارابی2، حسن نصراله زاده ساروی3، منصور شریفیان4
1مسئول امور تحقیقات تکثیر و پرورش آبزیان- پژوهشکده اکولوژی دریای خزر -موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
2مسئول بخش تکثیر و پرورش - پژوهشکده اکولوژی دریای خزر / موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
3رئیس پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
4مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.
چکیده مقاله:
چکیده:
بدلیل کمبود و کاهش منابع آب شیرین ،استفاده از پتانسیل زمین های غیرقابل کشت به علت شوری و برخوردار از منابع آب غیر شیرین ، جهت پرورش انواع آبزیان و بویژه ماهی در فصول مناسب ، می تواند زمینه مناسبی را برای اشتغال و تولید پروتیین فراهم آورد. تحقیق حاضر با هدف بررسی قابلیت وپتانسیل پرورش ماهی قزل آلا ی رنگین کمان در استخرهای خاکی با استفاده از آب لب شورزیر زمینی در اراضی شور(منطقه اسفراین درجنوب استان خراسان شمالی) انجام گرفته است .پرورش در دو استخر خاکی هر یک به مساحت 3000متر مربع با عمق مفید 8/1 متر در یک دوره پرورش 160 روزه (پائیز و زمستان) با آب چاه 18100 میکروزیمنس انجام شد. ذخیره سازی بچه ماهیان در هر استخر 23000عدد با میانگین وزنی 25گرم بود. میانگین وزن نهایی ماهیان 7±390 و7±340 گرم ومیانگین بازماندگی 87 درصد تعیین شد. نتیجه یک دوره پرورش در شرایط آب تا شوری 14 گرم در لیتر و خاک شور در 6000 متر مربع استخر خاکی ، تولیدی قابل توجه و اقتصادی به میزان 13000کیلو گرم (13 تن ) ماهی قزل بوده است .مجموع نتایج نشان داد مناطق واجد آب و خاک شور که غالبا در مناطق محروم اقتصادی و اجتماعی قرار دارند از قابلیت بالقوه بسیار مناسب و با ارزشی در امر پرورش و تولید ماهی قزل‌آلای رنگین کمان و ایجاد اشتغال فعال برخوردار می باشند .
کلیدواژه ها:
قزل آلای رنگین کمان، آب و خاک شور ، پرورش
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است