قره‌داغ، گیاهی مناسب برای بهره‌برداری از منابع آب و خاک بسیار شور
کد مقاله : 1220-2ICH (R1)
نویسندگان:
ساره خواجه حسینی *1، رستم یزدانی بیوکی2، محمد حسین بناکار3
1دانشجوی دکتری، گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، دامغان ، ایران.
2استادیار، مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران
3مربی پژوهش، مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران
چکیده مقاله:
شوری یکی از گسترده‌ترین تهدیدهای جهانی زیست‌محیطی برای تولید محصولات کشاورزی، به خصوص در مناطق خشک و نیمه‌خشک است. آینده تولید محصولات کشاورزی به طور فزاینده‌ای به توانایی ما برای رشد گیاهان در اراضی شور حاشیه‌ای با استفاده از آب شور بستگی دارد. یکی از راهکارهای مبارزه با این معضل، کشت گیاهان شورپسند است. این نوع گیاهان ارزش اقتصادی شوره‌زارها را بهبود بخشیده و منجر به کارآیی بیشتر زمین‌های غیرقابل کشت کنونی می‌شوند. قره‌داغ (Nitraria schoberi L.) یکی از گونه‌های درختچه‌ای ارزشمند بومی و سازگار با اراضی شور و بیابانی مناطق مرکزی ایران و از خانواده Zygophyllaceae می‌باشد. این گیاه دارای مزایای اجتماعی و اقتصادی بالایی بوده و از نظر حفاظت خاک و تثبیت شن‌های روان، تولید علوفه و تامین کننده سلامت دام نشخوارکننده و نیز بالابردن سطح سلامت انسان از طریق تأمین ویتامین‌ها و عناصر ضروری و همچنین ارزش دارویی بالا به دلیل سنتز متابولیت‌های ثانویه نظیر مواد فنلی، مشتقات فلاونوئیدها، آلکالوئیدها بسیار حائز اهمیت است. با توجه به بررسی‌های صورت گرفته قره‌داغ گیاهی miohalophyte بوده که تحمل و سازگاری خوبی به شوری نشان داده و می‌تواند به‌عنوان گیاهی مناسب برای بهره‌برداری از اراضی شور توصیه شود.
کلیدواژه ها:
آلکالوئید، بیابان، تثبیت شن، شورورزی، علوفه
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است