مقایسه عملکرد ارقام پنبه ( Gossypium herbaceum)در شرایط آبیاری با آب شور
کد مقاله : 1206-2ICH (R1)
نویسندگان:
محسن دهقانی *1، پریسا مشایخی2، مجید جعفرآقایی3
1سازمان تحقیقات کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، بخش خاک و آب
2بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران
3عضو هیئت علمی مرکزتحقیقات وآموزش کشاورزی ومنابع طبیعی اصفهان
چکیده مقاله:
با توجه به کمبود منابع آب موجود در کشور استفاده از آب‌های غیرمتعارف امری ضروری به نظر می‌رسد. در این راستا و به منظور بررسی تاثیر کیفیت آب آبیاری بر عملکرد و اجزاء عملکرد سه رقم پنبه آزمایشی به صورت کرت‌های خردشده در قالب بلوک‌های کامل تصادفی در سال 1397در ایستگاه تحقیقات شوری رودشت اصفهان اجرا گردید. در این آزمایش چهار سطح شوری آب آبیاری3، 6 ،9 و 12 دسی زیمنس بر متر به عنوان عامل اصلی و سه رقم پنبه به نام‌های شایان، پرتو و تابان به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. نتایج آزمایش نشان داد که تأثیر کیفیت آب آبیاری و ارقام پنبه بر عملکرد وش، آب مصرفی، کارآیی مصرف آب آبیاری، وزن ده غوزه، تعداد غوزه در بوته و تعداد بوته سبز شده معنی‌دار بود. عملکرد وش در شوری آب آبیاری 3 دسی زیمنس بر متر 4406 کیلوگرم در هکتار بیشتری مقدار بود و با افزایش شوری آب آبیاری عملکرد کاهش یافت بطوریکه در شوری آب آبیاری 12 دسی زیمنس بر متر عملکرد 1944 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. ارقام شایان، پرتو و تابان به ترتیب بهترین عملکرد وش را تولید کردند.
کلیدواژه ها:
کیفیت آب آبیاری، اجزای عملکرد، پنبه، تنش شوری
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است