نقش توسعه کشاورزی پایدار در احیای اراضی شور منطقه سمنان |
کد مقاله : 1185-2ICH (R1) |
نویسندگان: |
کورش کمالی *1، محمود عرب خدری2، علی اصغر هاشمی3 1کارشناس ایستگاه تحقیقات فندق 2دانشیار 3استادیار |
چکیده مقاله: |
کشاورزی پایدار میتواند به عنوان یک عامل مثبت موجب احیای سرزمین گردد. بین کشاورزی پایدار و کیفیت خاک یک ارتباط قوی وجود دارد. لذا به منظور بررسی تاثیر کشاورزی پایدار در احیای اراضی شور، کیفیت خاک عرصههایی با تنوع کاربری، نوع کشت و آبیاری مختلف در منطقه سمنان بررسی شد. با حفر و تشریح 16خاکرخ در شش مزرعه، باغ و مرتع منتخب و نمونهبرداری از افقهای سطحی، 17ویژگی مؤثر در کیفیت خاک تعیین و شاخص کیفیت تجمعی (Integrated Quality Index=IQI) محاسبه گردید. مقایسه میانگین شاخصهای کیفیت خاک اراضی، آنها را در سه گروه اراضی زراعی آبی، مرتعی و باغی به شرح زراعت آبی یونجه > زراعت آبی جو > مرتع > باغ زیتون دستهبندی نمود. پژوهش حاضر نشان داد در مناطق خشک با اکوسیستم حساس و شکننده، توسعه کشاورزی به شرط اعمال مدیریتِ صحیح زراعی، میتواند با افزایش ماده آلی و درجه باروری خاک نقش احیای سرزمین را داشته باشد. |
کلیدواژه ها: |
احیای سرزمین، امنیت غذایی، شاخص کیفیت تجمعی خاک |
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است |