بررسی پروتئین علوفه و ارزیابی رقابت و ارزش اقتصادی تولید کشت مخلوط کوشیا، سسبانیا و گوار در شرایط شور
کد مقاله : 1182-2ICH (R1)
نویسندگان:
محمدرضا غفاریان *1، علیرضا یدوی2، معصومه صالحی3، عادل دباغ محمدی نسب4، محسن موحدی دهنوی5
1دانشجو دوره دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج
2گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
3مرکز ملی تحقیقات شوری
4گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
5دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج
چکیده مقاله:
برای بررسی تغییرات عملکرد پروتئین خام و ارزیابی رقابت و ارزش اقتصادی کشت مخلوط کوشیا (Kochia scoparia)، سسبانیا (Sesbania aculeate) و گوار (Cyamopsiste tragonoliba) آزمایش مزرعه‌ای به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل تنش شوری در سه سطح 4، 9 و 14 دسی‌زیمنس‌برمتر در کرت‌های اصلی و سامانه کشت در هفت سطح (تک‌کشتی کوشیا، سسبانیا و گوار، کشت دوگونه‌ای کوشیا با سسبانیا، کوشیا با گوار و سسبانیا با گوار و همچنین کشت سه گونه‌ای کوشیا با سسبانیا و گوار) در کرت‌های فرعی بود. در این بررسی با افزایش شوری آب آبیاری از 4 به 14 دسی‌زیمنس‌برمتر درصد پروتئین خام و عملکرد پروتئین خام به ترتیب 9 و 8/20 درصد کاهش یافت. بیشترین درصد پروتئین خام از تک‌کشتی گوار (6/27) و بیشترین عملکرد پروتئین خام علوفه در کشت مخلوط سه گونه (1326 کیلوگرم در هکتار) به دست آمد. شاخص نسبت رقابت نشان داد که با افزایش شوری توانایی رقابت کوشیا و سسبانیا نسبت به گوار افزایش و عملکرد نسبی گیاهان کاهش یافت ولی بیشترین عملکرد نسبی کل و مجموع ارزش نسبی در کشت مخلوط سه گونه به دست آمد. به دلیل افزایش پروتئین خام، کاهش رقابت گونه‌ها، افزایش تولید، الگوی کشت مخلوط سه گونه در مناطقی با آب شور توصیه می‌گردد.
کلیدواژه ها:
پروتئین خام، عملکرد نسبی، مجموع ارزش نسبی، نسبت رقابت
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است