اثر تنش شوری بر جوانه زنی بذر کینوا (Chenopodium quinoa Willd.) حاصل از کشت بهار و پاییز
کد مقاله : 1168-2ICH (R1)
نویسندگان:
فاطمه علی شاهی، رضوان طالب نژاد *، علیرضا سپاس خواه
بخش مهندسی آب و مرکز مطالعات خشکسالی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز شیراز ایران
چکیده مقاله:
به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف تنش شوری بر خصوصیات جوانه‌زنی بذر کینوا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با تیمار بذر حاصل از تاریخ کشت در دو سطح (پاییز و بهار) و تیمار شوری در 5 سطح (55/0، 5، 15، 25 و 35 دسی زیمنس بر متر) در سه تکرار انجام شده است. بذرهای مورد استفاده در آزمایش، حاصل از محصول کینوا Titicaca ، در شرایط آب و هوایی استان فارس (منطقه باجگاه) در دو کشت، بهار و پاییز در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز می باشد. نتایج نشان داد که حد آستانه کاهش درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی و شاخص شدت جوانه‌زنی برای بذور حاصل از کشت پاییز و بهار به ترتیب در شوری 5 و 25 دسی زیمنس برمتر است. افزایش شوری از 55/0 تا 25 دسی زیمنس برمتر بر میانگین زمان جوانه‌زنی معنی دار نبوده ولی در شوری 35 دسی زیمنس برمتر نسبت به شوری 55/0 دسی زیمنس برمتر کاهش 53 درصد کاهش معنی‌دار داشت. میانگین زمان جوانه‌زنی بذر حاصل از کشت بهار به طور متوسط 27 درصد کمتر از میانگین زمان جوانه-بذر حاصل از کشت پاییزه بود. به طور کلی مقایسه دو نوع بذر حاصل از کشت بهار و پاییز نشان داد که در مرحله جوانه‌زنی تحمل به شوری بذرهای حاصل از کشت بهار نسبت به پاییز بیشتر است.
کلیدواژه ها:
درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی، شاخص شدت جوانه‌زنی، میانگین زمان جوانه‌زنی
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است