پتانسیل قارچهای میکوریزا در افزایش تحمل نخل خرما به تنش شوری |
کد مقاله : 1167-2ICH (R1) |
نویسندگان: |
محمدرضا پورقیومی *1، انسیه قربانی2، رحمان یوسفی3، حجت دیالمی1 1عضو هیئت علمی پژوهشکده خرما و میوه های گرمسیری 2عضو هیئت علمی پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری 3استادیار پژوهشی، پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری |
چکیده مقاله: |
قارچهای آربوسکولار میکوریزا از اجزاء اکوسیستمهای کشاورزی هستند که در همهجا موجود و گسترده شدهاند و قادرند با ریشههای گیاهان عالی رابطه همزیستی برقرار کنند. آنها این قابلیت را دارند که جذب عناصر غذایی و تحمل گیاهان به تنش شوری را افزایش دهند و در نتیجه رشد بهتری داشته باشند. نخل خرما یکی از مهمترین گیاهان در جهان است که معمولا در شرایط آب و هوایی سخت مانند تنش آبی و شوری بالای خاک رشد میکنند. استفاده از میکوریزا در تولید نخل خرما به خصوص در مراحل اولیه رشد گیاه حائز اهمیت است. آنها جذب مواد مغذی و کارائی مصرف آب درختان خرما را در شرایط تنش شوری افزایش میدهد که در نهایت منجر به تولید پایدارتر میگردد. علاوه بر این میکوریزا به درختان خرما کمک میکند تا اثرات مخرب ناشی از تنشهای شوری و خشکی را از طریق مکانیسمهای مختلف فیزیولوژیکی و بیوشیمایی کاهش دهند. لازم به ذکر است کارایی گونههای های میکوریزا در سطوح شوری مختلف متفاوت است و بعضی گونهها در سطوح شوری بالا کارایی لازم را ندارند. |
کلیدواژه ها: |
میکوریزا، شوری، مقاومت، نخل خرما |
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است |