مروری بر کاربرد گیاهان شورزیست به منظور تولید علوفه در مناطق مختلف جهان
کد مقاله : 1152-2ICH (R1)
نویسندگان:
مجتبی فتحی *
عضو هیات علمی، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران،
چکیده مقاله:
بر اساس آمار فقط 5/2 درصد از آبهای سطح کره زمین شیرین است که از این مقدار دو سوم آن در مناطق قطبی و یخچالها محبوس می‌باشد. از سوی دیگر حتی آبیاری با آبهای غیر شور در صورت عدم توجه به بهره‌وری آب و کشت و کار در اراضی فاقد زهکشی مناسب در درازمدت سبب تجمع نمک در لایه‌های خاک می‌گردد. از سالیان دور شور شدن اراضی توجه بشر را به خود معطوف ساخته و نظر به عدم امکان تامین غذا بدون استفاده از روشهای کشت آبی، در زمینه استفاده و اصلاح ارقام متحمل به شوری گیاهان دارای قابلیت زراعی ابتکارات متعددی در مناطق مختلف جهان انجام گرفته است. شناسایی ارقام وحشی گیاهان شورپسند دارای قابلیت زراعی در جهت مدیریت و استفاده بهینه از منابع خاک و آبهای شور از سالهای دور در مناطق مختلف جهان مورد توجه قرار گرفته است. در این زمینه ابداع روشهای زراعی اختصاصی برای تولید تجاری سوختهای زیستی، تصفیه پسابهای شور به کمک تالابهای مصنوعی، استفاده از گیاهان شورزی در طراحی فضای سبز و مناظر شهری، تولید سبزیجات خوراکی و روشهای متعدد دیگر مورد توجه بوده است. با این حال چالشهای گوناگونی در این عرصه از قبیل ضعف جوانه‌زنی اغلب ارقام در شرایط شور و چگونگی انتخاب سویه‌های واجد پتانسیل تجاری این گیاهان در مناطق مختلف جهان در حال حاضر مورد بحث و بررسی بوده و علاوه بر تحقیق در مورد تحمل به شوری این ارقام ابداع روشهای زراعی مناسب کشت این گیاهان نیز مورد کنکاش می‌باشد.
کلیدواژه ها:
شوری، تولید غذا، تولید علوفه، شورورزی
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است