بررسی برخی عکسالعملهای فیزیولوژیک هشت رقم انار (Punica granatum L.) در شرایط تنش شوری |
کد مقاله : 1138-2ICH (R1) |
نویسندگان: |
مریم تاتاری *1، اسماعیل جدیدی2، محمود قاسم نژاد3 1بخش تحقیقات علوم زراعی- باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران 2دانشجوی دکترا، گروه علوم باغبانی، پردیس دانشگاهی، دانشگاه گیلان 3استاد گروه علوم باغبانی، دانشگاه گیلان، رشت |
چکیده مقاله: |
نهالهای یکساله ریشهدار ارقام انار شامل ارقام ملس ساوه، ملس اصفهان، رباب قرمز شیراز، گبری یزد، گبری ترش یزد، زاغ سفید یزد، زاغ ترش یزد و ملس طوق پیشوا در مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان با غلظتهای مختلف کلریدسدیم در آب آبیاری در پنج سطح شاهد (بدون افزودن نمک)، 3، 6، 9 و 12 دسیزیمنس بر متر تیمار شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. در شوری 12 دسیزیمنس بر متر کمترین درصد افزایش نشت یونی نسبت به شاهد در رقم گبری ترش یزد (23 درصد) مشاهده شد. بیشترین افزایش پرولین در سطح شوری 9 دسی زیمنس برای رقم زاغ سفید یزد (با میانگین 47/5 میکرومول بر گرم وزن تر) دیده شد. در سطوح بالای شوری، محتوای کلروفیل برگ در ارقام انار کاهش یافت، اما در رقمهای گبری یزد، زاغ ترش یزد و ملس ساوه نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. فعالیت آنزیم POD در ارقام ملس پیشوا، زاغ ترش یزد، گبری یزد و گبری ترش یزد از روند افزایشی- کاهشی پیروی کرد. با افزایش سطوح شوری فعالیت این آنزیم در رقم ملس ساوه کاهش یافت. میزان فعالیت آنزیم SOD در رقمهای گبری یزد، ملس اصفهان و رباب قرمز شیراز بیشترین مقدار بود. ارقام یزد شامل رقمهای گبری یزد، گبری ترش یزد، زاغ سفید یزد و زاغ ترش یزد تحمل بیشتری به تنش شوری نشان دادند. |
کلیدواژه ها: |
نشت یونی، پرولین، کلروفیل، آنزیم های آنتی اکسیدانی، ارقام یزد |
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است |