تعریف و شناسایی عوامل فیزیولوژیکی، بیوشیمیائی و ژنتیکی مؤثر در تحمل به شوری
کد مقاله : 1136-2ICH (R1)
نویسندگان:
امین آناقلی *
مرکز ملی تحقیقات شوری
چکیده مقاله:
سؤ تغذیه، ناامنی غذایی و فشار جمعیت در دهه‌های آینده باعث فشار بیشتر به آب‌های زیرزمینی و زمین‌های زراعی و در نتیجه افزایش و گسترش تنش شوری در بسیاری از نقاط جهان خواهد گردید. در حال حاضر نیز حدود 7 درصد از اراضی دنیا تحت تاثیر تنش شوری هستند. ناکارآمدی روش‌های قدیمی در معرفی ارقام متحمل به تنش و پیشرفت‌های حاصل شده در علوم بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک باعث رو آوردن بسیاری از محققین برای معرفی ارقام/لاین‌های جدید با برچسب تغییر یافته ژنتیکی و متحمل به تنش‌های غیر زنده شده است. شناسایی ژن‌هایی که مکانیسم‌های تحمل را در گیاهان به پیش می‌برند و مؤلفه‌های دخیل در آن از قبیل گیرنده‌های تنش، ناقلین پیام، کانال‌های یونی، مسیرهای پیام رسانی، ورارسانی پیام، دخالت یا عدم دخالت هورمون ABA در مسیرهای پیام‌رسانی، فاکتورهای رونویسی، کینازها، فسفاتازها، شناسائی مکان هندسی ژن‌های دخیل(QTL) و سایر مؤلفه‌های دیگر و نیز تقسیم‌بندی ژن‌های دخیل به رگولن‌های مختلف پارامترهائی هستند که ضمن شناسایی عملکردشان، بایستی روابط پیچیده آنها با همدیگر نیز شناسائی گردد. در این مقاله سعی شده است تا بطور خلاصه با این مفاهیم آشنائی بیشتری داشته باشیم.
کلیدواژه ها:
فاکتور رونویسی، رگولن، انتقال پیام، بیان ژنی، پمپ یونی، هوموستازی، یون سدیم، تنش‌های غیر زنده
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است