گیاهان علوفه ای مرتعی مناسب برای کاشت در شرایط خشک و شور
کد مقاله : 1116-2ICH (R1)
نویسندگان:
حسین توکلی نکو *، سید مهدی ادنانی، عباس پورمیدانی
استادیار، بخش تحقیقات جنگل‌ها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قم، ایران
چکیده مقاله:
با توجه به تنوع ژنتیکی گیاهی و دامی موجود در ایران و نیز نیروی جوان و قابل ملاحظه، می‌توان از زمین‌های وسیع شور و مسأله‌دار و منابع آب‌های نامتعارف و شور در منطقه بهره‌برداری اقتصادی نمود و برای بهره‌برداران فرصت‌های شغلی و درآمد ایجاد کرد. در فهرست گیاهان شورزی ایران تعداد گیاهان شورزی شناسایی شده 365 گونه متعلق به 151 جنس و 44 خانواده ذکر شده است که 30 گونه آن بومی ایران است. حدود 38 درصد گیاهان شورزی متعلق به خانواده اسفناجیان، 10 درصد مربوط به خانواده گندمیان، 8 درصد متعلق به خانواده گزیان و دیگر گیاهان شورزی مربوط به سایر خانواده‌های گیاهی هستند. بهره‌برداری‌های کشاورزی در شورورزی شامل بهره‌برداری از منابع نامتعارف پایه، بهره‌برداری از تنوع ژنتیکی گیاهان، تولید پایدار و اقتصادی، بهبود کیفیت محیط زیست و بهبود وضعیت اقتصادی – اجتماعی کشاورزان است. کشاورزی شورزی باعث اصلاح و توسعه محیط زیست، تولید علوفه و دیگر محصولات خوراکی و صنعتی و سوخت می‌شود. در این تحقیق گیاهان علوفه‌ای مراتع با قابلیت کشت در اراضی شور شامل: اشنان، اسفناج وحشی (آتریپلکس)، علف گندمی (آگروپایرون)، بونو، برت، جارو (کوشیا)، سیاه ناو، قلیا (سالکورنیا) و کاکتوس علوفه‌ای معرفی شده است.
کلیدواژه ها:
دام، شورورزی، علوفه، مرتع.
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است