همزیستی پسته با قارچ‌های مایکوریز در خاک‌های شور
کد مقاله : 1113-2ICH (R1)
نویسندگان:
نجمه پاکدامن *1، ماریه نادی1، امان ا... جوانشاه2
1پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران
2عضو هیات علمی پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران
چکیده مقاله:
پسته (Pistacia vera) به‌عنوان یک محصول کشاورزی استراتژیک در ایران شناخته می‌شود و کشت آن اغلب در مناطق خشک و نیمه‌خشک گسترش دارد. یکی از مهمترین تنش‌هایی که در این مناطق ممکن است بر سر راه تولید این محصول قرار بگیرد، تنش شوری است. علی‌رغم اینکه درخت پسته نسبت به سایر گیاهان تحمل نسبتاً بیشتری به شوری دارد، شور شدن آب و خاک کشاورزی در سال‌های اخیر تأثیر به‌سزایی بر کاهش تولید این محصول در مناطق خشک و نیمه‌خشک ایران داشته است. برخی میکروارگانیسم‌های مفید خاک مانند قارچ‌های مایکوریز قادرند با برقراری رابطه همزیستی، رشد گیاه را در شرایط شور بهبود ببخشند. در واقع این میکروارگانیسم‌های همزیست با افزایش سطح جذب ریشه‌، جذب آب و برخی عناصر کم‌تحرک را در گیاه تسهیل می‌کنند. بنابراین پیشنهاد می‌گردد که قارچ‌های مایکوریز با ترکیبی از اثرات تغذیه‌ای، بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی موجب تسهیل تنش شوری می‌شوند و در واقع به‌عنوان تعدیل‌کننده‌های زیستی در شرایط شوری شناخته می‌شوند.
کلیدواژه ها:
پسته، خاک‌های شور، قارچ مایکوریز، همزیستی
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است