مدل سازی دمای کاردینال کینوا در واکنش به تنش شوری
کد مقاله : 1096-2ICH (R2)
نویسندگان:
سیدعبدالرضا کاظمینی *، مریم صمدی، مژگان علی نیا
بخش تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
چکیده مقاله:
کینوا شبه غله ای با ارزش غذایی بالا است که تحمل بالایی به تـنش هـای غیـر زیستی از قبیل شوری، سرما، خشکی و گرما از خود نشـان مـی دهـد. به منظور تعیین دمای کاردینال جوانه زنی کینوا در شرایط تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار سطح تنش شوری (0، 10، 20 و 30 دسی زیمنس بر متر) و هفت سطح دمایی (5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سانتی گراد) انجام شد. کمی سازی سرعت جوانه زنی با استفاده از برازش دو مدل غیرخطی دندان-مانند و بتا انجام گرفت و دقت و صحت این مدل ها با استفاده از آماره های جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) و ضریب تبیین رگرسیون (R2) اندازه گیری شد. با افزایش شدت تنش شوری دامنه دمای کاردینال جوانه زنی محدودتر شد به طوری که میزان دمای کمینه در مدل دندان-مانند و در تیمارهای 0، 10، 20 و 30 دسی زیمنس بر متر، به ترتیب به 1، 1، 3 و 12 درجه سانتی گراد افزایش یافت.
کلیدواژه ها:
رگرسیون غیرخطی- تنش غیر زیستی- جوانه‌زنی
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است