پرایمینگ بذر روشی برای بهبود تحمل به شوری
کد مقاله : 1085-2ICH (R2)
نویسندگان:
منصور تقوایی *
هیات علمی
چکیده مقاله:
پرایمینگ بذر یک تیمار قبل از جوانه زنی است که بنیه بذر در معرض تنش را بهبود می بخشد. بهبود آستانه تحمل به شوری در مرحله جوانه زنی به عنوان حساس ترین مرحله رشد بسیار مهم است. به منظور ارزیابی تاثیر پرایمینگ برآستانه تحمل شوری، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل شوری در هفت سطح (شاهد ، 30 ، 60 ، 90 ، 120 ، 150 و 180 میلی لیتر سدیم کلسیم) و پرایمینگ در دو سطح ( شاهد و NaCl 180 میلی متر به مدت یک روز) بود. پرایمینگ بذر آستانه تحمل به شوری صفات جوانه زنی را بهبود بخشید. اما تاثیرآن در صفات گیاهچه متفاوت بود بطوریکه بیشترین افزایش استانه تحمل به شوری مربوط به جوانه زنی و کمترین آن متعلق به طول گیاهچه بود. پرایمینگ شیب کاهش جوانه زنی نسبی را به ازای افزایش هر واحد شوری را کاهش داد. بطوریکه شیب کاهش از 0.94- در شرایط قبل ازپرایمینگ به0.87- در شرایط بعد از پرایمینگ تغییر یافت. درنتیجه، قدرت اولیه نهال های حاصل از پرایمینگ بهتر از شاهد بود، بنابراین پرایمینگ را به عنوان روشی مقرون به صرفه و سازگار با محیط زیست برای توسعه تحمل به تنش نسبت به نمک در مرحله جوانه زنی توصیه می کنیم.
کلیدواژه ها:
آستانه تحمل، جوانه زنی، شوری، پرایمینگ
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است