بررسی رفتارهای متفاوت نخل خرما در شرایط شوری |
کد مقاله : 1077-2ICH (R1) |
نویسندگان: |
رحمان یوسفی *1، حجت دیالمی2 1استادیار پژوهشی و عضو هیئت علمی پژوهشکده خرما و میوه های گرمسیری 2استادیار پژوهشی، پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری |
چکیده مقاله: |
شوری خاک و آب از مهمترین مسائلی هستند که میتوانند اثرات نامطلوبی بر تولید محصولات کشاورزی داشته باشد. نخل خرما که یکی از مهمترین محصولات باغی کشور است از اقلیمهای خشک و نیمهخشک منشاء یافته و تحمل خوبی در برابر شوری دارد. نخل خرما در شوری متوسط تا حد کمتری تحت تأثیر قرار میگیرد اما چنانکه در نهایت همه گیاهان تحت تأثیرات منفی شوری قرار میگیرند، نخل خرما نیز از این عارضه مستثنی نیست. تحمل شوری در نخل خرما به تنوع ژنتیکی (رقم)، سطوح شوری، ترکیب یونی نمکها، ویژگیهای خاک (بافت، ساختمان، زهکشی و مواد آلی) و عوامل اقلیمی مانند بارش و دما بستگی دارد. در این مقاله با مروری بر منابع معتبر علمی ابعاد مختلف تنش شوری در نخل خرما شامل میزان تحمل، تاثیر رقم، اثرات شوری بر رشد، تعادل تغذیهای، عملکرد و کیفیت مورد بررسی قرار گرفت. مطالعات مختلف نشان میدهد با وجود اینکه نخل خرما یک گیاه متحمل به شوری میباشد، اما مقادیر بالای شوری دارای اثرات منفی بر رشد، تعادل تغذیهای و عملکرد آن میباشد. پاسخ ارقام مختلف خرما به شوری متفاوت است و لذا برای توسعه کشت در مکانهای شور باید از ارقام متحملتر به شوری استفاده کرد. |
کلیدواژه ها: |
نخل خرما، رقم، تحمل، سطوح شوری |
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است |