ارزیابی رقم یونجه (Medicago sativa L.) متحمل به شوری برای کشت در حاشیه دریاچه ارومیه
کد مقاله : 1064-2ICH (R1)
نویسندگان:
حسن منیری فر *1، آرزو میرمظفری2
1مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی
2سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی
چکیده مقاله:
این پژوهش با هدف مقایسه و معرفی یک رقم سنتتیک اصلاح شده متحمل به تنش شوری یونجه به همراه یک اکوتیپ محلی به عنوان رقم شاهد به مدت سه سال در شرایط آب و خاک شور در مزارع زارعین یونجه کار در حاشیه دریاچه ارومیه اجرا شد. خاک مزارع کشاورزی با هدایت الکتریکی 3/5 دسی‌زیمنس بر متر و آبیاری مزارع با آب با هدایت الکتریکی بیش از 3 دسی‌زیمنس بر متر صورت گرفت. صفات اندازه گیری شده شامل شاخص کلروفیل، ارتفاع بوته، قطر ساقه، شاخص سطح برگ، عملکرد علوفه خشک، عملکرد علوفه تر، نسبت برگ به ساقه، میزان پروتئین، قابلیت هضم، ADF، NDF، محتوای پرولین، محتوای کاتالاز، محتوای سوپر اکسیداز، محتوای پراکسیداز، میزان مالون دی آلدهید، محتوای کلروفیل a و محتوای کلروفیل b بودند. پس از جمع‌اوری داده‌ها، قبل از مقایسه میانگین، آزمون لوین برای بررسی یکنواختی واریانس دو گروه به کار گرفته شد. نتایج نشان داد بین دو گروه شاهد و رقم سنتتیک متحمل به شوری از نظر کلیه صفات، به جزء شاخص سطح برگ، میزان کاتالاز و آنزیم مالون دی آلدهید اختلاف معنی‌دار وجود دارد و صفات اندازه‌گیری شده در رقم سنتتیک بیش از رقم شاهد بود. در رقم سنتتیک متحمل به تنش شوری عملکرد علوفه خشک حدود 17 درصد در مقایسه با رقم محلی (شاهد) بیشتر بود. خصوصیات کیفی و محتوای آنتی اکسیدانت‌‌ها نیز در رقم سنتتیک بیشتر از رقم شاهد بود که این نتایج نشان می‌دهد جهت افزایش عملکرد یونجه در خاک های شور منطقه، رقم سنتتیک مورد بررسی، مناسب است.
کلیدواژه ها:
شورورزی، رقم سنتتیک، عملکرد علوفه
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است