همبستگی بین اجزای مهم عملکرد چغندرقند در شرایط تنش و بدون تنش شوری
کد مقاله : 1061-2ICH (R3)
نویسندگان:
عبدالمجید خورشید *1، علی اکبر اسدی2، حیدر عزیزی3
1مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران
2عضوهیات علمی بخش تحقیقات غلات، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
3مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران
چکیده مقاله:
کمیت و کیفیت محصول چغندر قند تحت تاثیر عوامل متعددی قرار دارد که برایند این عوامل می تواند در کاهش یا افزایش محصول شکر نقش بسزائی داشته باشد. به‌منظور تعیین ارتباط میان برخی صفات فیزیولوژیکی و عملکردی در چغندرقند در دو محیط شور و غیرشور (به‌صورت جداگانه)، تعداد 23 ژنوتیپ به همراه دو رقم شاهد در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی میاندوآب در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با 3 تکرار کشت گردید. روابط بین این صفات با عملکرد ریشه و قند با استفاده از همبستگی و تجزیه رگرسیون در دو محیط مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه رگرسیون نشان داد که در شرایط غیرشور اگر عملکرد ریشه متغیر تابع باشد، صفات عملکرد قند، عملکرد قند خالص، ازت مضره، خلوص شربت و شاخص شادابی برگ تغییرات موجود را توجیه می‌کنند ولی وقتی عملکرد قند متغیر تابع باشد، صفات میزان پتاسیم، عملکرد قند خالص، سطح برگ، درصد قند قابل استحصال، عملکرد ریشه، محتوای نسبی آب برگ و محتوای آب ازدست‌رفته برگ تغیرات موجود را توجیه می‌کنند. به همین ترتیب، در شرایط تنش شوری، اگر عملکرد ریشه متغیر تابع باشد، صفات عملکرد قند، عملکرد قند خالص، قند ملاس، سطح برگ و محتوای آب ازدست‌رفته برگ تغییرات را توجیه می‌کنند.
کلیدواژه ها:
تجزیه رگرسیون، عملکرد ریشه، عملکرد قند
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است