بررسی تاثیر باکتری‌های مقاوم به شوری بر جوانه-زنی و برخی خصوصیات گیاه‌چه پنبه
کد مقاله : 1042-2ICH (R1)
نویسندگان:
محمد رضی نتاج *1، غلام خداکرمیان2
1عضو هیات علمی و رئیس بخش گیاهپزشکی موسسه تحقیقات پنبه کشور
2استاد دانشکده کشاورزی- دانشگاه بوعلی سینا همدان
چکیده مقاله:
به منظور بررسی نقش باکتری های پنبه بر روی خصوصیات گیاهچه پنبه، جدایه های باکتری های اندوفیت و ریزوسفر جداسازی شدند. نمایندگان جدایه-ها پس از انجام آزمون‌های بیوشیمیایی و تکمیلی انتخاب شدند. بذور، پس از کرک زدایی با اسید سولفوریک غلیظ و آب‌شویی با آب مقطر سترون در سوسپانسیونی از باکتری‌ها به غلظت cfu 105-106، به مدت 2 ساعت قرار گرفتند. تعداد 100 عدد بذر در داخل کاغذهای حوله‌ای سترون در سه تکرار قرار گرفته و در انکوباتور 27 درجه سانتیگراد قرار گرفتند. در دروه‌های سه و شش روزه خصوصیاتی نظیر درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه اندازه گیری و داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SAS تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد جدایه‌های باکتریایی Bacillus pumilus MR11، B. pumilus MR12، B. pumilus MR13، B. safensis MR21، B. safensis MR22 ضمن رشد در محیط‌های حاوی Nacl 3 و 5 درصد سبب افزایش خصوصیاتی نظیر طول ساقه‌چه، درصد و سرعت جوانه-زنی و سرعت جوانه‌زنی کل گیاه‌چه شدند. این اولین گزارش از جداسازی باکتری‌های B. pumilus و B. safensis از پنبه در ایران می‌باشد.
کلیدواژه ها:
باکتری، گیاهچه، پنبه، شوری
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است