استفاده از گیاهان زینتی متحمل به شوری در گسترش فضای سبز شهری
کد مقاله : 1228-2ICH (R1)
نویسندگان:
سیده الهه هاشمی *، شهاب مداح حسینی
دانشگاه ولیعصر رفسنجان
چکیده مقاله:
محدودیت ذخایر آب شیرین در سراسر جهان و همچنین کیفیت پایین بسیاری از آب‌های آبیاری، به ویژه آب چاه‌های مناطق خشک و نیمه خشک که تحت تاثیر فرایند شوری قرار گرفته اند، منجر به رویارویی با مشکلات اساسی در توسعه کشاورزی و فضای سبز شده است. با توجه به محدودیت منابع آبی کشور، استفاده از آب‌های شور در مدیریت آبیاری گیاهان و توسعه فضای سبز شهری می‌تواند راهکاری کارآمد باشد. از آن‌جا که آلودگی محیط زیست باعث شده که توجه انسان به ایجاد و گسترش فضای سبز معطوف شود، بهره برداری اقتصادی و پایدار از منابع شور یکی از راه‌های رسیدن به این مهم از طریق سامانه‌های شورورزی محسوب می‌گردد. شناخت مکانیسم‌های تحمل گیاهان مورد استفاده در فضای سبز به تنش شوری، به منظور استفاده از آب‌های شور و نامتعارف در توسعه فضای سبز از مهم‌ترین زمینه های بررسی اثرات تنش بر رشد و عملکرد گیاهان است که جنبه‌های مختلفی از پژوهش‌ها از حوزه فیزیولوژی و اکولوژی گیاهی تا اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی را در برمی‌گیرد. استفاده از ارقام متحمل به شوری در چمن و گراس‌هایی مانند Agropyron elongatum، Paspalum vaginatum و Poa pratensis و هم‌چنین گونه‌های زینتی و درختی ازجمله رزماری، شب‌بو، خرزهره، شمشاد ژاپنی، گز، گل کاغذی و شاه پسند می‌تواند در توسعه فضای شهری و استفاده کارآمد از منابع آب شور موثر باشد.
کلیدواژه ها:
آبیاری، تحمل، چمن، شورورزی، گیاهان زینتی
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است