نمکزدایی زیستی از آب لبشور و آب دریا با استفاده از جلبکهای شورپسند |
کد مقاله : 1205-2ICH (R1) |
نویسندگان: |
فرناز علاسوندیاری *، بتول مهدوی دانشگاه ولی عصر (عج)، رفسنجان، کرمان |
چکیده مقاله: |
با توجه به اثرات منفی شوری بر عملکرد محصولات، شوری، تولید مواد غذایی و امنیت غذایی در بسیاری از مناطق جهان را تهدید میکند. کشاورزی شور به کشت گیاهان در خاک یا آب شور اشاره میکند و راهکارهای متفاوتی برای این کار پیشنهاد شده که شامل تولید گیاهانِ آب شیرین در شرایط شور، ساخت محصولات زراعی معمولی (آب شیرین) با تحمل بیشتر به شوری، استفاده از گیاهان شورپسندی که طبیعتاً از نظر شوری تحمل نمک را دارند و آبیاری با استفاده از آب شور و یا لبشور. شیرین کردن آب نیز میتواند گزینه جدید دیگری باشد. برای این کار روشهای متعددی در جهان در حال گسترش میباشد. فرایندهایی از قبیل اسمز معکوس، تقطیر چند مرحلهای، تقطیر متراکمسازی بخار و الکترودیالیز. اما روشهای فعلی گران و انرژی زیادی مصرف می-کنند و با وجود نیاز، افراد نمیتوانند از آن استفاده کنند. پیدا کردن یک روش نمکزدایی کم هزینه و تجدیدپذیر میتواند به کاهش برخی از اثرات کمبود آب کمک کند. گیاهان شورپسند مانند جلبکها در محیطهای دارای غلظتهای بالای نمک رشد کرده، برخی از آنها متحمل به شوری بوده و میتوانند چندین برابر نمک را نسبت به آبی که در آن زندگی میکنند در خود تجمع دهند و نمکزدایی آب دریا توسط آنها موفقیتآمیز بود. اگرچه گاهی فرآیند نمکزدایی به تنهایی با جلبکها حاصل نمیشود، ولی می-تواند به عنوان پیشفرض سایر فنآوریهای آب شیرینکنی استفاده گردد. |
کلیدواژه ها: |
آب شور، جلبک دریایی، کشاورزی شور، نمکزدایی بیولوژیکی |
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است |