گسترش باغات زیتون کشور (مطالعه موردی استان گیلان با محدودیت شوری منابع آب وخاک)
کد مقاله : 1180-2ICH (R1)
نویسندگان:
علی آجیلی لاهیجی *
عضو هیات علمی بخش تحقیقات خاک وآب مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی ومنابع طبیعی گیلان.رشت ایران
چکیده مقاله:
منطقه رودبار استان گیلان یک از مهمترین منطق کشت زیتون کشور با قدمت بسیار طولانی می باشد، که متولی اصلی گسترش زیتون در 27 استان کشور بوده، تحقیقات پیرامون آن می تواند راه گشای بسیاری از معضلات و مشکلات این محصول در استان های دیگر باشد. در بسیاری از نقاط دنیا به دلیل بی توجهی به کیفیت آب وخاک خصوصا شوری باعث از دست رفتن زمین‌های زراعی و رها‌شدن آنها شده است. دربررسی بعمل آمده ازگستره باغات زیتون استان حدود 30 درصد از آبها دارای هدایت الکتریکی بیش از 3000 میکروموس بر سانتیمتر بوده و در حداکثر مقدار به 8250 میکروموس برسانتمتر رسیده است، و همچنین عامل مهم دیگر میزان کلر خاک بوده که بیش از 40 درصد آبها بیش از 10 میلی اکی والان برلیتر کلر دارند که دارای اثرات شدید بر روی خاک وگیاه خواهد داشت. در بررسی بعمل آمده حداکثر مقدار در اراضی کشت جدیداتفاق افتاده که استفاده از منابع شور باعث افزایش شوری خاک وگسترش شوری و املاح به سطح خاک گردیده و میزان شوری خاک درماکزیمم مقدار به 5/29 دسی زیمنس برمتر افزایش یافته است. با توجه تبخیر و تعرق درمنطقه و افزایش تجمعی نمک در سطح خاک این مناطق با کاهش عملکرد و تخریب منابع آب وخاک صورت خواهد گرفت، که گسترش باغات می بایست براساس تناسب اراضی صورت گرفته و بی‌توجهی به آن صدمات جبران ناپذیری درکل کشور به جای خواهد گذاشت.
کلیدواژه ها:
شوری، زیتون، منابع آب وخاک،گیلان
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است