بررسی برخی عکس‌العمل‌های فیزیولوژیک هشت رقم انار (Punica granatum L.) در شرایط تنش شوری
کد مقاله : 1138-2ICH (R1)
نویسندگان:
مریم تاتاری *1، اسماعیل جدیدی2، محمود قاسم نژاد3
1بخش تحقیقات علوم زراعی- باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران
2دانشجوی دکترا، گروه علوم باغبانی، پردیس دانشگاهی، دانشگاه گیلان
3استاد گروه علوم باغبانی، دانشگاه گیلان، رشت
چکیده مقاله:
نهال‌های یکساله ریشه‌دار ارقام انار شامل ارقام ملس ساوه، ملس اصفهان، رباب قرمز شیراز، گبری یزد، گبری ترش یزد، زاغ سفید یزد، زاغ ترش یزد و ملس طوق پیشوا در مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان با غلظت‌های مختلف کلریدسدیم در آب آبیاری در پنج سطح شاهد (بدون افزودن نمک)، 3، 6، 9 و 12 دسی‌زیمنس بر متر تیمار شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. در شوری 12 دسی‎زیمنس بر متر کمترین درصد افزایش نشت یونی نسبت به شاهد در رقم‌ گبری ترش یزد (23 درصد) مشاهده شد. بیشترین افزایش پرولین در سطح شوری 9 دسی زیمنس برای رقم زاغ سفید یزد (با میانگین 47/5 میکرومول بر گرم وزن تر) دیده شد. در سطوح بالای شوری، محتوای کلروفیل برگ در ارقام انار کاهش یافت، اما در رقم‌های گبری یزد، زاغ ترش یزد و ملس ساوه نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. فعالیت آنزیم POD در ارقام ملس پیشوا، زاغ ترش یزد، گبری یزد و گبری ترش یزد از روند افزایشی- کاهشی پیروی کرد. با افزایش سطوح شوری فعالیت این آنزیم در رقم ملس ساوه کاهش یافت. میزان فعالیت آنزیم SOD در رقم‌های گبری یزد، ملس اصفهان و رباب قرمز شیراز بیشترین مقدار بود. ارقام یزد شامل رقم‌های گبری یزد، گبری ترش یزد، زاغ سفید یزد و زاغ ترش یزد تحمل بیشتری به تنش شوری نشان دادند.
کلیدواژه ها:
نشت یونی، پرولین، کلروفیل، آنزیم های آنتی اکسیدانی، ارقام یزد
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است