گیاهان علوفه ای زراعی مناسب برای کاشت در شرایط خشک و شور
کد مقاله : 1114-2ICH (R1)
نویسندگان:
حسین توکلی نکو *1، محمد رضا مرادی2، حسین بیات3
1استادیار، بخش تحقیقات جنگل‌ها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قم، ایران
2بخش تحقیقات جنگل‌ها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قم، ایران
3دانش آموخته کارشناسی رشته احیاء و بهره برداری از بیابان، دانشگاه جامع علمی – کاربردی، قم، ایران
چکیده مقاله:
بیشتر محصولات کشاورزی ایران به‌صورت آبی تولید می‌شود، گرم شدن کره زمین اثرات مهمی را بر چرخه هیدرولوژی و در نهایت بر کشاورزی فاریاب خواهد داشت. حساسیت منابع آب به تغییر اقلیم بسیار زیاد است و مناطق خشک و نیمه‌خشک کشور در آینده کاهش بارندگی و افزایش دما را در پیش دارند، از جمله فلات مرکز ایران ازمناطق آسیب‌پذیر و حساس کشاورزی نسبت به تغییر اقلیم در آینده هستند. با توجه به گستردگی اقلیم خشک در کشور، محدودیت‌ها شکل ملموس‌تری می‌یابند. در این تحقیق برخی گیاهان علوفه‌ای مقاوم به شوری از جمله: ارزن، تاج خروس، چغندر علوفه‌ای، سورگوم، کنگر فرنگی و خارشتر برای تأمین علوفه مورد نیاز دام معرفی شده است. دیدگاه‌های مدیریت و تولید محصولات زراعی در محیط-های شور، در کشاورزی رایج و شورورزی متفاوت است. در کشاورزی رایج محیط شور بر اساس نیاز گیاه با انجام اقداماتی اصلاح می‌شود تا شرایط برای رشد گیاه فراهم گردد؛ این اقدامات شامل اختلاط آب شور با غیرشور، آبشویی خاک با آب مناسب و جمع‌آوری و دفع زه‌آب از طریق احداث شبکه‌های زهکشی است. لیکن در شورورزی گیاهان برای کشت انتخاب می-شوند که به طور طبیعی با محیط شور سازگار و متناسب باشند؛ گیاهان شورزی در شورورزی به‌عنوان گیاهان زراعی محسوب می‌شوند.
کلیدواژه ها:
اصلاح الگوی کشت، شورورزی، علوفه.
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است